Glasvochttroebelingen: Wat zijn het en hoe kunnen ze behandeld worden?

Glasvochttroebelingen, vaak aangeduid als mouches volantes of floaters, zijn een veelvoorkomend oogprobleem dat vooral opvalt wanneer je naar een helder oppervlak zoals een blauwe lucht of een wit scherm kijkt. Deze troebelingen kunnen de vorm hebben van stipjes, draadjes, of webachtige structuren die door je gezichtsveld lijken te drijven. Hoewel ze meestal onschadelijk zijn, kunnen ze soms hinderlijk zijn en in zeldzame gevallen wijzen op ernstigere oogproblemen. In dit artikel bespreken we wat glasvochttroebelingen precies zijn, wat de oorzaken kunnen zijn, en welke behandelingsopties beschikbaar zijn.

Wat zijn glasvochttroebelingen?

Glasvochttroebelingen zijn kleine, zwevende deeltjes in het glasvocht, de geleiachtige substantie die het grootste deel van het oog opvult. Ze ontstaan wanneer het glasvocht van samenstelling verandert en de microdeeltjes binnen het glasvocht samenklonteren. Deze deeltjes werpen schaduwen op het netvlies, waardoor je ze als troebelingen ziet.

Oorzaken van glasvochttroebelingen

 1. Veroudering: Naarmate we ouder worden, kan het glasvocht geleidelijk aan krimpen en verdikken, waardoor klontjes en draadjes ontstaan.
 2. Glasvochtloslating: Bij een achterste glasvochtloslating trekt het glasvocht zich los van het netvlies, wat vaak troebelingen veroorzaakt.
 3. Oogtrauma: Letsel aan het oog kan leiden tot glasvochttroebelingen.
 4. Ontstekingen: Ontstekingen in het oog, zoals uveïtis, kunnen troebelingen veroorzaken.
 5. Oogoperaties: Na operaties zoals staaroperaties kunnen troebelingen optreden.
 6. Bloedingen in het oog: Bloedingen in het glasvocht kunnen troebelingen veroorzaken.

Behandelingsopties voor glasvochttroebelingen

Hoewel glasvochttroebelingen vaak onschadelijk zijn en geen behandeling vereisen, kunnen ze soms zeer hinderlijk zijn. Hier zijn enkele behandelingsopties:

 1. Observatie en aanpassing:
  • Leven met troebelingen: Voor veel mensen is de beste optie om te leren leven met de troebelingen. Vaak went je hersenen aan de aanwezigheid ervan, en worden ze minder opvallend na verloop van tijd.
  • Periodieke controle: Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen om veranderingen in de troebelingen te monitoren en eventuele onderliggende oorzaken op te sporen.
 2. Vitrectomie:
  • Wat is het?: Een vitrectomie is een chirurgische ingreep waarbij het glasvocht gedeeltelijk of volledig wordt verwijderd en vervangen door een zoutoplossing.
  • Voordelen: Het kan effectief de troebelingen verwijderen.
  • Nadelen: Zoals bij elke operatie zijn er risico’s, zoals infecties, netvliesloslating en staarvorming.
 3. Laserbehandeling (laser vitreolyse):
  • Wat is het?: Een laser wordt gebruikt om de troebelingen op te breken of te verkleinen zodat ze minder storend zijn.
  • Voordelen: Het is minder invasief dan een vitrectomie en heeft een kortere hersteltijd.
  • Nadelen: Niet alle troebelingen zijn geschikt voor laserbehandeling, en de effectiviteit kan variëren.
 4. Medicatie:
  • Hoewel er momenteel geen medicatie bestaat die specifiek troebelingen kan oplossen, kan ontstekingsremmende medicatie nuttig zijn als de troebelingen veroorzaakt worden door een ontsteking.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Hoewel de meeste glasvochttroebelingen onschadelijk zijn, zijn er situaties waarin je onmiddellijk medische hulp moet zoeken:

 • Plotselinge toename van troebelingen: Een plotselinge toename in aantal of grootte van troebelingen kan een teken zijn van een netvliesloslating.
 • Lichtflitsen: Het zien van lichtflitsen in combinatie met troebelingen kan wijzen op een netvliesprobleem.
 • Wazig zicht of verlies van gezichtsvermogen: Deze symptomen kunnen wijzen op ernstigere aandoeningen die onmiddellijke aandacht vereisen.

Preventie van glasvochttroebelingen

Hoewel niet alle troebelingen te voorkomen zijn, kunnen enkele maatregelen helpen om de gezondheid van je ogen te behouden:

 • Regelmatige oogcontroles: Dit helpt om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken.
 • Gezonde levensstijl: Een dieet rijk aan antioxidanten, regelmatige lichaamsbeweging en niet roken kunnen bijdragen aan de algehele ooggezondheid.
 • Oogbescherming: Draag een veiligheidsbril bij activiteiten die oogletsel kunnen veroorzaken.

Glasvochttroebelingen zijn een veelvoorkomend verschijnsel dat meestal onschadelijk is, maar soms hinderlijk kan zijn. Als je last hebt van deze troebelingen en ze je dagelijkse leven verstoren, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Het is belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren en medisch advies in te winnen als je plotseling veranderingen in je zicht ervaart.